Verzamelaars van vintage wijnen hebben uiteraard een voorkeur voor smetteloze labels. Met het oog op een mogelijke toekomstige wederverkoop is het uiteraard van belang dat het label niet alleen schoon is maar ook onbeschadigd, zodat alle aanwezige informatie goed leesbaar is. Zo weet de consument namelijk precies wat men krijgt. Om de staat van het label te benadrukken hanteert men veelal de onderstaande criteria:

  • Sl: Stained label | Bevuild of bevlekt label
  • Ssl: Slightly stained label | Lichte verkleuringen en/of vlekken op het label
  • Dl: Damaged label | Beschadigd label
  • Sdl: Slightly damaged label | Licht beschadigd label

Als de bovenkant van de capsule licht ingedrukt is, is dit mogelijk een indicatie van een juiste bewaartemperatuur. Indien de capsule namelijk naar buiten komt, kan dit een indicatie zijn dat de wijn te warm of te koud is bewaard.

Indien de wijn zou bevriezen, dan zou het volume in de fles toenemen en daarmee druk uitoefenen op de aanwezige lucht in de fles, die op zijn beurt weer de kurk naar buiten zou drukken. Als de wijn daarentegen te heet zou worden bewaard, dan zou de hitte de lucht in de fles doen laten uitzetten waardoor de druk in de fles zou toenemen en de kurk naar buiten gedrukt zou worden.

Als een wijn liggend wordt bewaard, dan zal er altijd een bepaalde hoeveelheid wijn verdampen. Simpelweg daar kurk poreus is. Als een wijn liggend wordt bewaard dan zal de kurk vochtig worden gehouden. Indien dit het geval is, dan zal de kurk als een zegel functioneren en daarmee voorkomen dat de wijn ontsnapt uit de fles. Als de fles daarentegen staand wordt bewaard dan zal de wijn niet in contact komen met de kurk. Hierdoor kan de kurk krimpen waardoor er lucht bij de wijn kan komen en het verdampingsproces zal versnellen.

Onze wijnen worden liggend geconserveerd in een wijnklimaatkast bij een temperatuur van 14 C. Zo controleren en bewaken wij de kwaliteit van onze wijnen.

Het vulniveau of “ullage” dient niet te laag te zijn. Alle niveaus boven Base of Neck en Top Shoulder lijken wenselijk. Lage vulniveaus zijn voor wijnhandelaren of verzamelaars onderling lastig te verhandelen, er zijn simpelweg weinig geïnteresseerden. Voor de consument is dit echter van minder belang.

Wijncondities