Lukas Rotgans Eneas en Turnus 1976

€ 29,95
Op voorraad
Levertijd: 1-2 dag(en)

Beschrijving

Het treurspel gaat over Eneas (gebaseerd op de Griekse vertellingen over de held Aeneas (Vergilius) en diens strijd met Turnus, zoals ook beschreven staat in de boeken VII tot XII van de Aeneïs.

Eerste bedrijf

Het verhaal begint als Eneas zijn tenten heeft opgeslagen onder de muren van Laurentum. Latinus' vertrouweling Thyrenus komt terug van een gesprek met Eneas en bericht dat die toestemt in de wapenstilstand. Eneas zal trouwen met Latinus' dochter Lavinia, ook al is haar moeder en Latinus' vrouw Amate hiertegen. Zij ziet haar dochter veel liever trouwen met Turnus. Amate koestert een diepe haat voor Eneas, net als Turnus en laten dit ook blijken.

Tweede bedrijf

Lavinia vindt het vreselijk dat er een oorlog wordt uitgevochten met haar als inzet. Veel van de wapenstilstand verwacht ze niet; beide rivalen staan teveel op hun strepen. Als dan ook nog Turnus gaat zeuren over dat zij zo koel doet, heeft ze het echt gehad. Latinus en Turnus discussiëren ondertussen over de vraag of een overeenkomst met Eneas en het weggeven van Lavinia echt noodzakelijk zijn. Turnus durft de strijd wel aan. Maar dan komt Eneas binnen die het vechten zat is en veel voelt voor een huwelijk. Bovendien zegt hij dat de Goden dit besloten hebben. De koning vraagt een uur uitstel om zich te beraden.


Derde bedrijf

Als de koning in de wandelgangen door zijn vrouw wordt uitgekafferd, staat zijn besluit vast; hij zal het besluit van de Goden volgen en zijn dochter weggeven aan Eneas. Lavinia wordt op niet al te subtiele wijze deelgenoot gemaakt van de plannen rond haar huwelijk en is helemaal in de war, maar tegelijk ook helemaal hartstikke blij, want zij is heimelijk hartstikke verliefd op Eneas. Tegen Eneas zegt ze dit natuurlijk niet. Zo gemakkelijk laat ze zich niet door hem vangen. Eneas raakt hierdoor in een woordenstrijd met Turnus en deze loopt zo hoog op dat Eneas zich voorneemt Turnus het loodje te doen leggen.


Vierde bedrijf

Het gewone volk is inmiddels erg kwaad over de oorlog die over hun rug wordt uitgevochten. Turnus besluit met Eneas te strijden in een tweekamp. Hij krijgt hiervoor toestemming maar Amate belooft meteen dat mocht Eneas winnen, dat zij haar dochter dan liever doodt dan het huwelijk te laten plaatsvinden. Lavinia probeert de beide rivalen nog van een tweekamp af te doen zien, maar het mag niet baten.


Vijfde bedrijf

Lavinia's kamer wordt bewaakt zodat Amate haar geen haar zal kunnen krenken. De legers van Eneas en Turnus gaan vol in gevecht en Turnus sneuvelt. Lavinia vertelt haar vader over haar liefde voor Eneas en als die komt binnenlopen heeft de koning geen moeite meer met het huwelijk en hij schenkt zijn dochter aan Eneas. Tenslotte komt Julia binnen om te vertellen dat Amate zelfmoord heeft gepleegd.


Staat: Boek verkeerd in goede staat

Taal: Oud Nederlands

Bindwijze: Softcover

Auteur: Lukas Rotgans (1653-1710)

Uitgever: Tjeenk Willink Noorduijn Culemborg 1976.

Druk: Tweede herziene druk

Pagina’s: 129