Richard Strauss (1864-1949) Salome opus 54 Partituur

€ 99,95
Op voorraad
Levertijd: 1-2 dag(en)

Beschrijving

Oscar Wilde schreef zijn toneelstuk in 1891, oorspronkelijk in het Frans. Toen Strauss de vertaalde versie van Hedwig Lachmann gezien had, zag hij er direct een opera in. Ook Wilde zelf had de structuur van zijn Salomé in muzikale termen beschreven.


Al vanaf de première op 9 december 1905 in de Semperoper in Dresden, is een deel van het operapubliek geschokt geweest door de combinatie van christelijke Bijbelse thema's met erotiek en moord. Ook waren niet alle zangeressen bereid hun rol te spelen zoals voorgeschreven, zodat de Dans met de zeven sluiers vaak door een body double werd uitgevoerd. Niettemin was Salomé binnen twee jaar na de première al in 50 operahuizen opgevoerd, zowel in het Duits als in het Frans.


Bij de Weense Staatsopera werd de opera pas in 1918 voor het eerst opgevoerd, omdat de beoogde dirigent Gustav Mahler geen toestemming kreeg van de censuur. De Oostenrijkse première vond plaats in 1906 in Graz onder Strauss' leiding, met in de zaal Arnold Schoenberg, Giacomo Puccini, Alban Berg en Gustav Mahler. In Londen en New York vond de première pas in 1907 plaats. In het Londense Royal Opera House, waar Thomas Beecham de dirigent was, had men in het libretto ingegrepen, bij de New Yorkse Metropolitan Opera mochten er na de premièreavond geen voorstellingen meer volgen.


Tegenwoordig is Salomé een van de meest opgevoerde en opgenomen opera's aller tijden.Onze partituur verkeerd in uitstekende staat en is dan ook in alle opzichten een iconisch stuk te noemen.


Uitgever: Fürstner Musikverlag GmbH

Druk: Onbekend (ca. 1943)

Staat: Boek verkeerd in uitstekende staat

Taal: Duits

Bindwijze: Hardcover

Aantal pagina's: 352

Uitgever: Fürstner Musikverlag GmbH

Eerste uitvoering: 9 December 1905 Dresden, Königliches Opernhaus (D)