Vera Effigies Sacri Vultus Domini Nostri Jesu Christi

€ 99,95
Op voorraad
Levertijd: 1-2 dag(en)

Beschrijving

De "Sluier van Veronica" of het "Heilig Gelaat", al eeuwenlang bewaard in Rome, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van keizer Tiberius in de 1e eeuw. Sinds de 8e eeuw wordt het vereerd in de Sint-Pietersbasiliek. Volgens de legende was Veronica een vrome vrouw uit Jeruzalem die Christus ontmoette op weg naar Golgotha. Uit mededogen gebruikte ze haar sluier om Zijn gezicht schoon te maken van zweet en bloed. Op miraculeuze wijze verscheen Zijn Allerheiligste Gelaat op de doek toen ze hem terugnam. Naast de beroemde lijkwade van Turijn, vertegenwoordigt de "Veronica" een ander beeld van Christus, "niet gemaakt door menselijke handen", dat tot op de dag van vandaag christelijke iconografie inspireert.


De ontmoeting van Veronica werd een vast onderdeel van de Kruisweg en vandaag de dag ontvangen pelgrims op Passiezondag eens per jaar een zegen met dit heilige reliek in de Sint-Pietersbasiliek. Het wordt bewaard in een speciale kapel in een van de vier hoofdpilaren van de basiliek.


Op een gegeven moment kreeg een van de kanunniken de opdracht om het gezicht te tekenen zoals het verscheen tijdens het wonder. Later gelastte de paus een verbeterde versie van deze tekening te laten drukken op linnen doeken. Nadat deze doeken waren aangeraakt door het originele reliek, werden ze beschouwd als tweede klasse relieken en werden ze onder gelovigen verspreid. Deze praktijk werd meer dan 50 jaar voortgezet.


Sinds het wonder in 1849 in het Vaticaan, toen het een gewoonte werd om Veronica's sluier elk jaar op Passiezondag ter verering aan het publiek tentoon te stellen, wordt deze traditie voortgezet. Elk jaar werden afgietsels gemaakt van Veronica's sluier, gewoonlijk ongeveer 15" x 12", en vervolgens aangeraakt door het originele reliek, een reliek van het ware kruis, en de speer die Christus' zijde doorboorde. Daarna werd een tekstbeschrijving toegevoegd onderaan (of op de achterkant) van het reliek, en de paus drukte op elk een zegel van was.


Het reliek draagt de inscriptie "VERA EFFIGIES SACRI VULTUS DOMINI NOSTRI JESU CHRISTI, QUAE ROMAE IN SACROSANCTA BASILICA S.PETRI IN VATICANO RELIGIOSISSIME ASSERVATUR ET COLITUR", wat vertaalt naar "Ware beeld van het gezicht van onze Heer Jezus Christus, vereerd in Rome in de Allerheiligste Basiliek van Sint-Pieter". Het zegel behoort toe aan de Archconfraternity van het Heilige Gelaat.


Conditie: Reliek verkeert in goede staat / Enige kleurverwering in de marges

Thematiek: Sluier van Veronica

Stijl: Iconografie

Kleur: Monochroom

Materiaal: Druk op linnen of zijde

Lijst: Klassieke kunststof lijst

Dimensies lijst: 20x15 cm

Dimensies werk: 14,5x9,5 cm

Bijzonderheden: Genummerd (82) met zegel van de Archconfraternity van het Heilige Gelaat. Tevens is een Vaticaanstempel aanwezig.