René François Xavier Prinet (1861–1946) Kreutzer Sonate 1901 (Reproductie)

€ 39,95
Op voorraad
Levertijd: 1-2 dag(en)

Beschrijving

Het onderwerp van het huidige werk komt van Leo Tolstoy's novelle met dezelfde titel gepubliceerd in 1889 (hoewel snel gecensureerd voor zijn controversiële inhoud) en vertelt het verhaal van Pozdnyshev, een man die zijn muziek in de steek heeft gelaten terwijl zijn vrouw piano blijft spelen, vaak met de violist Trukachevsky.


De jaloezie van Pozdnyshev wordt allesverslindend na het bijwonen van het recitaat van Beethoven's Kreutzer Sonata, een stuk dat bekend staat om zijn muzikale bereik. Wat emoties suggereert van donkere woede tot diepe meditatie tot uitbundige vreugde.


Pozdnyshev verwart het gepassioneerde spelen met een fysieke aangelegenheid en, niet in staat om zijn geest te ontdoen van de beklijvende muziek en de beelden die het inspireert, neemt hij het leven van zijn vrouw in een moorddadige woede aanval.


Zoals afgebeeld door Prinet trekt de violist de pianist uit haar belasting. Zijn hand zakt weg in de gouden stof van haar jurk terwijl haar vingers de toetsen poetsen. De zachte verlichting en de groene gloed van de kleine schaduwrijke kaars verlaten de kamer met diepe schaduwpartijen terwijl de randen van de kamer oplossen in waas. Tolstoj maakt in zijn vertelling niet duidelijk of de omhelzing meer was dan de waan van Pozdnyshev, waardoor de droomachtige setting van Prinet bijzonder effectief was.

Conditie: Prent verkeert in nieuwstaat

Stijl: Romantiek

Thematiek: Kreutzer Sonate van Leo Tolstoy

Kleur: Polychroom

Materiaal: Prent op papier achter glas

Lijst: Beschadigde zwarte houten lijst

Dimensies: 26x24x2 cm