• Gerenommeerde wijn & kunst
  • Kunst bezichtigen op afspraak
  • Levering binnen 1-3 werkdagen
  • Beschermd verpakt
  • Mogelijkheid tot verzekerde verzending
  • Gerenommeerde wijn & kunst
  • Kunst bezichtigen op afspraak
  • Levering binnen 1-3 werkdagen
  • Beschermd verpakt
  • Mogelijkheid tot verzekerde verzending

Champagne

Champagne

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendst, maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle (voor 1994 als méthode champenoise gekend) mag de naam "champagne" dragen.

Champagne is al eeuwenlang populair. Franse hovelingen serveerden al in de 15e eeuw champagne aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Echter, dit was de stille variant, zonder bubbels. In 1668 diende zich een nieuwe variant aan: de heldere en mousserende champagne. De roem van deze drank nam snel toe en is vandaag de dag nog altijd populair.

Champagnes krijgen hun unieke karakter door de bewerkingen in de kelder, maar ook de herkomst van de druiven, de persing, de verhouding tussen de gebruikte druivenrassen en het jaar van de oogst zijn van invloed op het uiteindelijke product.

Wanneer drinkt men champagne?

In de meeste westerse landen wordt champagne traditioneel bij bijzondere gebeurtenissen gedronken, zoals met oudjaar, bij de doop van een schip, bij een jubileum, na een geboorte of zomaar omdat u er zin in heeft.

Behalve de mousserende wijn wordt er in de Champagnestreek op zeer beperkte schaal ook witte, rode en rosé stille wijnen gemaakt, die sedert 1974 het AOC-label coteaux-champenois dragen. De bekendste ervan is de rosé des Riceys, uit het uiterste zuiden van de Champagnestreek. Dit is de enige wijn die drie nominaties mag dragen: champagne, coteaux-champenois en rosé des Riceys.

Droog of zoet?

De champagnes worden vooral onderscheiden door hun al dan niet zoete smaak. De Franse wet schrijft voor hoe de verhoudingen tussen de smaaktypen en de dosages moeten zijn.

Brut Nature, geen suiker toegevoegd, maximaal 3 gram restsuiker per liter

Extra Brut, met een dosage van minder dan 6 gram per liter

Brut, met een dosage van minder dan 12 gram per liter.

Extra Sec, met een dosage van meer dan 12 en minder dan 17 gram per liter.

Sec, met een dosage meer dan meer dan 17 en minder dan 33 gram per liter.

Demi-Sec, met een dosage van meer dan 33 en minder dan 50 gram per liter.

Doux, met een dosage van meer dan 50 gram per liter.

Champagne